2011. március 28., hétfő

Makron

Egyike a legfinomabb aprósüteményeknek.

250 g cukrot, 230 g hámozott, darált mandulát és 20 g darált keserű mandulát összekeverünk 7-8 tojásfehérjével, és egy lábasban folytonosan kavarva rövidszálasra főzzük.
(Ha a mutató-, és hüvelykujjunk közé vett próbát összenyomjuk, majd az ujjainkat széthúzzuk, rövid szál képződik, amely azután elszakad.)
Ekkor a masszából idomítózsákkal és sima nyomócsővel halmocskákat nyomunk egy pléhre tett fehér papírra, és nem túlságosan meleg sütőben szép világossárgára sütjük.
Idomítózsák hiányában a halmocskákat két kávéskanállal rakjuk a papírra.

Készíthetjük úgy is, hogy még a nyers halmokat meghintjük finomra vágott mandulával, és a közepére egy szem cukorban eltett cseresznyét teszünk, amelyre sütés után egy csepp fehér cukormázt cseppentünk.
Csinálhatunk makront mogyoróból vagy dióból is.

Töltött makron:

A makronhalmocskákat nem papíron, hanem nedves deszkán sütjük meg, kettőt-kettőt barackízzel vagy datolyakrémmel összeragasztjuk.

Csokoládés datolyakrém:

150 g kimagozott datolyát megdarálunk, összekeverjük 100 g puhított csokoládéval és 60 g vajjal.
Ez a krém különösen fánkocskák és csókok összeragasztására, illetve töltésére alkalmas.

Csokoládés makron:

A makronmasszába főzés előtt 50 g kakaót keverünk.
A halmocskákat tepsibe helyezett fehér papírlapon sütjük, és kihűlés után kettőt-kettőt párizsi krémmel összeragasztunk.

Párizsi krém:

100 g cukrot, 30 g kakaót, 1/4 csomag vaníliás cukrot, 75 g vajat, 65 g tejszínt és 1 rúd puhított csokoládét állandóan kavargatva felfőzünk, majd kihűtünk.

Mann Endre, "Sütemények és édességek", 1967

1 megjegyzés: