2011. március 8., kedd

Télifa torta

140 gr vajat habosra kikavarunk, egyenként hozzáadjuk 6 tojás sárgáját, felváltva a 6 tojás fehérjéből vert habbal, valamint 2 rúd reszelt csokoládét, 140 gr hámozatlan, darált mandulát és 20 gr szitált zsemlemorzsát.
3 nagy tortaformában sütjük meg, és csak 8 nap múlva töltjük meg a következő krémmel:

100 gr vajat kikavarunk 2 rúd puhított csokoládéval.
Habüstben 100 gr cukrot sűrűsödésig főzünk 3 egész tojással.
Ha kihűlt, hozzákeverünk 40 gr darált mogyorót, és elkeverjük a csokoládés vajjal.
A tortát csokoládémázzal vonjuk be.

Csokoládémáz:

150 gr porcukrot és 200 gr csokoládét 2 dl vízzel folytonosan keverve, gőz fölött sűrűre főzzük.
Ha a tányérra cseppentett máz már nem folyik szét, az egészben elkeverünk mogyorónyi friss vajat, és a mázat ráöntjük a torta tetejére.
A mázat a középtől a szélek felé kenjük, és ha az oldalakat is bevontuk, langyos sütőben megszárítjuk.

Mann Endre, "Sütemények és édességek", 1967

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése