2011. február 28., hétfő

A blog célja, tartalma

Mindig is vonzottak a régi dolgok, ez nálam a receptek gyűjtögetéseinek során is bebizonyosodott.
Nagy becsben tartom azokat a receptes könyveket, amelyek a régi idők sütési-főzési szokásait idézik, az eredeti nyelvezetet megtartva.

Legféltettebb kincsem Zilahy Ágnes 1891 októberében kiadott muzeális értékű magyar szakácskönyvének első kiadása.
Könyvem borítója egyszerű (cím nélküli), hiányos és kissé szakadozott, megsárgult lapjait már óvatosan szabad forgatni, mert szélei sajnos óhatatlanul is szakadoznak, töredeznek.Zilahy Ágnes író volt, szerkesztő és kiváló háziasszony, akinek szakácskönyve 8 kiadást ért meg "Valódi Magyar Szakácskönyv" címmel.Az erdélyi konyha évszázados hagyományait őrző mindennapi és ünnepi ételeit mutatja be, leírva az elkészítést, ízes, egyszerű, és olvasmányos nyelvezettel.
Sok érdekességet találunk benne, hasznos jótanácsokat, és igazi különlegességek elkészítésének leírásait.

Ahogy időm engedi, szép lassacskán ezekből szeretnék itt közreadni, és más egyéb megjelölt forrásokból, régebbi kiadású szakácskönyvekből, amelyek ugyan nem ilyen értékesek korukat tekintve, mint ez a kiadvány, ettől eltekintve számos elfeledett, vagy már kissé mellőzött receptleírást tartalmaznak.
Az érdekesség kedvéért is érdemes nézegetni ezeket a leírásokat, és azért is, hogy bebizonyosodjon a jó öreg szólás-mondás: nincs új a Nap alatt!

Ezek kigyűjtött receptek lesznek ételfotók nélkül, a leírásokhoz hű maradok.
Szeretném hangsúlyozni: nem készítettem el őket, és nagy-nagy tisztelettel kérem, ne tessék nálam reklamálni, ha valami nem úgy sikerül, ahogy elképzeltük! :-)

Jó szórakozást kívánok az olvasgatáshoz! :-)

4 megjegyzés:

 1. Nagyon szeretem a receptjeidet,ez az új gyűjtés telitalálat.Én azt vallom,nincs új a nap alatt,csak a régit kicsit átpofozták.Szeretem olvasgatni a régi recepteket,akkor is ha nem csinálom meg.Üdv.:Erzsébet.

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm szépen Erzsi!:-)
  Azt hittem, csak nekem "mániám" ezeknek a recepteknek az olvasgatása, számomra külön szórakozás és kikapcsolódás. Sokszor elég elképzelnem, mit ad ki a recept, hiszen annyit az ember nem süt-főz, hogy mindent kipróbáljon.
  A véleményünk egyezik! :-)

  VálaszTörlés
 3. Ez a szakácskönyv szerencsére elektronikus formában is letölthető a netről.

  VálaszTörlés
 4. Még nagyobb szerencsének tartom, hogy az enyém eredeti az első kiadásból.. :-)

  VálaszTörlés