2011. április 13., szerda

Madeira mártás

Személyenként 5 dkg zöldséget apró metéltre vágunk és forró zsírban,kevés cukorral sötét barnára pirítunk.
Hozzáteszünk néhány darab ritka marhacsontot, egy darab füstölt szalonna bőrkét és pár szem apróra vágott gombát.
Folytonos keverés mellett ezt is megpirítjuk, behintjük liszttel, kevés paradicsomot is teszünk hozzá, majd jól felfőzzük.
Ha megfőtt, leszűrjük, és a zöldséget pedig szitán áttörjük.
Ismét tűzre tesszük, sóval, pici törött borssal, 1 szem törött szegfűszeggel, cukorral és 1 dl borral (lehetőleg vörös borral) ízesítjük.
Mézsűrűségűre beforraljuk.
Ha nem elég barna, kevés égetett cukorral színesítjük.

Brüklerné Buday Ella, "Így főzünk ma", 1960

2 megjegyzés:

  1. Ezt a blogot belinkeltem a gyorsvacsora.5mp.eu című honlapom főoldalán. Itt található B.B.Ella teljes szakácskönyve! Köszönöm használni fogom a "Régi idők receptjei"-t! Lici

    VálaszTörlés
  2. Szia Lici!
    Köszönöm, hogy belinkelted a blogomat, én is feltettem a tiédet!
    Nem is gondoltam, hogy fenn van ez a szakácskönyv a neten, örülök neki. Anyukám első szakácskönyve volt, és nagyon szeretem, a mai napig is sokszor forgatom.:-)

    VálaszTörlés